Inför Valpköpet

Först och främst så måste du sätta dig in i om ett strävhår är det rätta rasvalet för dig. Läs på och fråga så mycket som möjligt om rasen, en seriös uppfödare svarar gärna på dina frågor och ger dig viktig information. Sen måste du sätta dig in i vad som kommer att krävas av dig som hundägare?

Tänk på att du måste kunna ta väl hand om din vän under lång tid framöver, kanske 12-14 år framöver. Har du den tid som behövs? En hund bör dessutom inte lämnas ensam hemma under stor del av dagen. Den är ett flock-djur som inte mår bra av bristande kontakt och kärlek.

Vilken uppfödare?
När du kontaktar en uppfödare, bli då inte förvånad eller irriterad om du utsätts för en rad ingående frågor. Ta det istället som något positivt. Här har du sannolikt en ansvarsmedveten uppfödare som visar stort intresse för valpens blivande miljö.

En seriös uppfödare vill hålla fortsatt kontakt med sina valpköpare och uppskattar dina frågor och funderingar. Dels för att få följa valpens utveckling, dels för att bistå med råd och hjälp så att du och din valp får de bästa förutsättningar för ett gott liv tillsammans. Oftast är det just uppfödarna som kan mest om rasen och dess specifika rasegenskaper.

Det är av avgörande betydelse att din valp startar sitt liv i en bra miljö. Den viktigaste perioden i valpens liv är mellan 5-13 veckors ålder där uppfödaren först lägger ner mycket tid på mänsklig kontakt, jämte kontakt med sin mor och sina kullsyskon. Risken är annars att den aldrig kan fungera tillfredsställande tillsammans med människan eller med andra hundar på ett riktigt sätt.

Ett strävhår ska vara uppväxt i hemmet, en miljö med dammsugare, telefon, slammer osv. Uppfödaren har ett stort ansvar vad gäller valpens utveckling, såväl när det gäller arv som miljö. När du sen hämtar din valp vid 8 veckors ålder så är det du som tar över jobbet att fortsatt träna den till en trygg och harmonisk hund.

Val av valp
Hos en del uppfödare får man själv välja valp men hos många uppfödare så hjälper man till som uppfödare att hitta en valp som passar just ditt liv och leverne och om du kanske vill hålla på med någon speciell aktivitet som tex agility, utställning osv, är det trots allt uppfödaren som har den största kännedomen om just de olika valparnas karaktärer och kan hitta en valp som passar dig.

Då bör du rådgöra med uppfödaren som kan bedöma vilken av valparna i kullen som har bäst förutsättning att motsvara just dina önskemål.
Som valpspekulant skall man kunna kräva att avelsmaterialet är noggrant testat. En seriös uppfödare ser till att få dokumenterade, officiella meriter på sina avelsdjur.

Likaså bör du be uppfödaren svara uppriktigt på frågor om sjukdomar och om eventuella defekter förekommer inom släkten. Ta reda på så mycket som möjligt om mor- och farföräldrar, liksom om föräldradjurens kullsyskon och eventuella tidigare avkommor till hanen eller tiken.

När du besöker uppfödaren är det viktigt att du bildar dig en uppfattning om modern till valparna. Hon skall uppträda på ett öppet och tillgängligt sätt även om ett strävhår kan vara lite  övervakande, det är dock naturligt om hon vaktar valparna. Det är hennes sätt att vara mamma.

Det är tiken som är valparnas viktigaste förebild än så länge. Acceptera inte att hon stängs undan! Övertyga dig om att valparna verkar pigga och friska, och att de gärna tar kontakt med dig när du erbjuder det.

Köpet
Valpen kan hämtas tidigast vid 8 veckors ålder. Dessförinnan är den inte mogen att lämna mor och syskon. Det kan ge valpen men för livet att allt för tidigt berövas den trygghet och uppfostran som tiken och kullsyskonen erbjuder.
Med valpen skall följa:
Köpeavtal SKK:s formulär, läs igenom noga innan Du skriver på och fråga om det är något du inte förstår.
Registreringsbevis från SKK (stamtavla) (Om du inte kan få stamtavlan vid köpetillfället pga av att kullen är under registrering så ska det skrivas in i köpekontraktet och ska då skickas till dig som köpare snarast utan att det ska kosta dig något extra, skriv gärna ett senast datum då du ska ha stamtavlan i din hand).

Veterinärintyg ej äldre än 7 dagar
Skötselanvisningar matsedel, pälsvård osv. Valpen skall vara ID-märkt och ska vara avmaskad och förstagångsvaccinerad mot parvovirus.

Om inte uppfödaren har ombesörjt försäkring av valpen, så teckna omgående en liv- och veterinärvårdsförsäkring. Om hunden skulle bli sjuk eller skada sig är kostnaderna för veterinärvård ofta höga, därför är en försäkring tryggt att ha.

Väl hemma med sin nya familjemedlem
Gå gärna en valpkurs/valputvecklingskurs med din valp, det är nyttigt både för valpen och matte/husse. Träna din hund att titta den i munnen ofta och beröm den, gäller även andra kroppsdelar. Borsta/kamma den ibland även om det inte behövs så att den vänjer sig vid denna hantering. Ett strävhår behöver ha  social träning när den är valp, den mentala miljön avgör hur den ska uppfatta och tolka sina sinnesintryck framöver.

Det som händer valpen, blir inpräglat, bestående och självklart. Låt därför valpen vara med om positiva upplevelser så att den blir självsäker och harmonisk.
Se till att den träffar äldre harmoniska hundar, ser andra djur, upplever olika miljöer, olika dofter, olika människor och annat som den sen ska träffa i sin vardagliga miljö. Dock inte allt på en gång utan i väl avvägda mängder anpassade till valpens mentala förutsättningar att ta till sig nya intryck och smälta dem.

Glöm inte att ett strävhår är en hund som har egen vilja och  som gärna väljer vem de ser att man kan manipulera lite med att se så söt och gullig ut. Ett strävhår skall vara nyfiken och intresserad av vad som händer. Den har en stark bindning till sin familj och vill vara med sin familj. Att få vara med älskar dom om så att bara få åka bil och deltaga i alla aktiviteter.

Dalta aldrig med ett strävhår utan stötta den i de situationer den känner sig tveksam till, och övervinna alla styrkor tillsammans. Så får man en kompis som man har många år framför sej att ha roligt med.

Lycka till med din nya strävhårig foxterrier du kommer inte att ångra dej!